2015年沈阳市中考英语试题及答案解析(Word版)

发布时间:2021-09-18 15:34:00

2015 年沈阳中考英语试题
试题满分 150 分,考试时间 120 分钟。 解析人: 卓文春 【2015 沈阳】一、单项填空 (共 15 小题,每小题 1 分;满分 15 分) 从 A、B、C、D 中选出可以填入空白处的最佳选项。 【2015 沈阳】1. Peter returned the wallet to the police. He was ______ honest boy. A. a B. an C. the D. (不填) B.【解析】考查冠词辨析。句意:“彼得把钱包还给警察。他是个诚实的男孩。”不定冠词 a, an 表示泛指,定冠词 the 表示特指。不定冠词 a (an)与数词 one 同源,是 “一个” 的意思。a 用于辅音音素前,而 an 则用于元音音素前,honest 是元音发音开头,故选 B。 【2015 沈阳】2. — Hello, Joyce, you are busy. Can I give you a hand? —Thanks very much, ______ I can manage. A. and B. or C. so D. but D.【解析】考查情景交际。句意:“——你好,乔伊斯,你很忙。我可以帮你吗?” “——非 常感谢,我自己能行” 。如果不需要帮忙,*惯可以这么回答:Thanks very much, but I can manage.(非常感谢,但我自己可以应付。 )如果需要帮忙,可以这么回答:Oh, that would be good. Thanks a lot.(哦,那太好了,太感谢了。 )故选 D。 【2015 沈阳】3. — Has Mary ever visited Tower Bridge? —Yes. She ______ it two years ago. A. visits B. visited C. has visited D. was visiting B.【解析】考查动词时态辨析。句意: “——玛丽去过塔桥吗?” “——是的。两年前她去 过。” two years ago 是过去时间,一般与一般过去式连用,故选 B。 【2015 沈阳】4. Jane looked carefully at ______ in the mirror before going outside. A. her B. him C. herself D. himself C.【解析】考查代词辨析。句意:“外出之前,简在镜子前仔细地打量下她自己。”Jane 是女 的,所以反身代词永 herself(她自己) ,而 himself 是(他自己) ,用故选 C。 【2015 沈阳】5. Bob has got good exam results. His parents are proud of his ______. A. success B. chance C. idea D. dream A. 【解析】 考查名词辨析。 句意: “鲍勃考试成绩很好。 他的父母因他的成功感到骄傲。 ” success 成功;chance 机会;idea 想法;dream 梦想。根据语境,故选 A。 【2015 沈阳】6. — Whose home is ______ from school, Alice’s or Daisy’s? — Alice’s, I think. A. far B. farther C. farthest D. the farthest B.【解析】考查形容词比较级、最高级。句意:“——谁的家离学校更远些,爱丽丝的家还 是黛西的家?”“ ——我觉得是爱丽丝的家。 ”因为只是两者之间的比较,所以用比较级,而 最高级是三者或者三者以上的比较,故选 B。 【2015 沈阳】7. You must make sure your tea is not too hot ______ you drink it. A. before B. after C. since D. while A.【解析】考查连词辨析。句意:“在喝之前,你必须确保你的茶不太烫。” before 之前;after 之后;since 自从,既然,因为;while 当,然而。根据语境,应该在喝之前判断茶是不是太 烫,若是喝的时候判断舌头被烫着了,故选 A。 【2015 沈阳】8. — I think we should ask people to use public transport more often. — ______.

A. Never mind B. Not at all C. Sorry D. I agree D.【解析】考查情景交际。句意:“——我认为我们应该让人们更多的使用公共交通工具。 —— ________。” A. Never mind 没关系。B. Not at all 不用谢。C. Sorry 对不起。D. I agree 我同意。根据语境,故选 D。 【2015 沈阳】9. A dog will love you faithfully and bring you ______ happiness for years. A. lots of B. many C. a little D. a few A. 【解析】 考查量词辨析。 句意: “一只狗会忠实地爱你并且给你带来 ______ 快乐很多年。 ” A. lots of 许多(既可以修饰可数名词,也可以修饰不可数名词) ;B. many 许多(只能修饰 可数名词) ;C. a little 一些(只能修饰不可数名词) ;D. a few 一些(只能修饰可数名词) happiness 是不可数名词。根据语境,故选 A。 【2015 沈阳】10. — There are dark clouds, and the wind is blowing strongly. — It ______ that a typhoon is coming. A. feels B. sounds C. seems D. looks C.【解析】考查连系动词辨析。句意: “——有乌云,风很大。 ” “——好像台风要来了。 ”能 接 as if/as though 表语从句的系动词有:look(看起来) ,smell(闻起来) ,sound(听起来) , feel(觉得) ;appear(显得) ,seem(似乎) 。可用于“It+系动词+that 从句”结构的有:seem, appear, 不可用 be, look。根据语境,故选 C。 【2015 沈阳】11. When you ______ a difficult task, try to continue with it and finish it. A. give B. are giving C. gave D. are given D.【解析】考查被动语态。句意:“当你被给一项艰巨的任务时,试图继续做并完成它。”give sb. sth.改成被动是 sb be given sth.;根据语境,故选 D。 【2015 沈阳】12. The Silk Road was ______ long that it passed through many countries. A. quite B. too C. very D. so D.【解析】考查固定句型。句意:“丝绸之路是如此的长以至于它穿越许多国家。” 本题考 查 so…that“如此??以至于”句型。其余三个答案没有与 that 连用的这种句式,故选 D。 【2015 沈阳】13. Do you know ______? I want to see a funny film. A. where the cinema is B. where is the cinema C. where the cinema was D. where was the cinema A.【解析】考查宾语从句。句意:“你知道电影院在哪吗?我想看场有趣的电影。” 宾语从句 的句型格式是关系代词或者关系副词+陈述语序;电影院在哪是客观事实,一般用一般现在 时,故选 A。 【2015 沈阳】14. When you play sport, you need to guard ______ accidents. A. over B. against C. with D. at B. 【解析】 考查动词词组辨析。 句意: “当你做运动的时候, 你需要防护以免事故。 ” guard against 警戒; 避免;提防; guard with 守护;guard at 守望。根据语境,故选 B。 【2015 沈阳】15. — Look! The old man ______ a big box into the house. — Let’s go and help him. A. pulls B. pulled C. is pulling D. has pulled C.【解析】考查动词时态辨析。句意:“——看!那位老人正拖着个大箱子进屋。 ” “——让我 们去帮帮他。” 根据后面一句,可推知老人正在拖着箱子,所以用现在进行时,故选 C。 【2015 沈阳】二、完形填空 (共 15 小题,每小题 1 分;满分 15 分) 阅读短文,然后从 A、B、C、D 中选出可以填入空白处的最佳选项。 Last week, students at Rosie Bridge School worked hard to make their English Week very successful.

There 16 a lot of activities including an English book fair in the library and a treasure hunt. 17 students put on an English play. Other students 18 an English singing competition. A speaking competition was also 19 . The students had to speak on a topic in English 20 two minutes. Henry was the winner and we spoke to him. “I’ m so happy that I 21 ,” he said. “I advise people to speak slowly. 22 they want to be good public speakers, they’d better speak clearly and 23 .” We also spoke to several other students about English Week. One of 24 was Amy. “I really enjoyed English Week. It gave me a chance to learn new 25 . In my opinion, every school should have an English Week. It’s well 26 doing,” she said. On the last day of English Week, the head teacher gave a 27 to the whole school. He gave students some suggestions on 28 to improve their English. “You should communicate in English with your friends whenever you 29 . You should read English books and magazines, and watch English television 30 . Above all, you should enjoy English!” he said. 16. A. are B. were C. is D. was 17. A. Some B. No C. All D. Few 18. A. took in B. took place C. took part in D. took care of 19. A. playing B. played C. holding D. held 20. A. on B. at C. for D. by 21. A. did B. won C. lost D. had 22. A. Although B. Since C. Until D. If 23. A. confidently B. quietly C. quickly D. patiently 24. A. us B. you C. them D. others 25. A. abilities B. words C. friends D. books 26. A. enough B. known C. dressed D. worth 27. A. speech B. decision C. task D. help 28. A. where B. how C. whether D. when 29. A. must B. need C. should D. can 30. A. programmes B. parts C. stars D. stations 【主旨大意】本文是一篇记叙文,讲述了罗西桥学校学生成功举办英语周的故事。 16. B【解析】考查 There be 句型。根据全文用一般过去时,there be 句型的谓语动词就*原 则,activities 是复数形式,故答案为 B。 17. A【解析】考查代词辨析。考查 Some…, other(s)…句型。根据下文“other” ,故答案为 A。 18. C 【解析】 考查动词词组词义辨析。 A. took in 吸收; 欺骗; B. took place 发生; C. took part in 参加;D. took care of 照顾。根据语境,其他学生参加英文歌唱比赛,故选择答案 C。 19. D【解析】考查动词和动词语态辨析。根据 A speaking competition 演讲比赛应该被举行 (held) ,故答案为 D。 20. C【解析】考查介词辨析。A. on 具体某一天或者某一天上下午晚上;B. at 点时间;C. for 段时间;D. by 到…为止。根据下文“two minutes”,两分钟属于段时间,故答案为 C。 21. B【解析】考查动词辨析。根据上文“Henry was the winner 亨利是赢家” ,说明他赢了, 故答案为 B。 22. D【解析】考查连词辨析。A. Although 虽然;B. Since 自从;既然;C. Until 直到;D. If 如果。根据语境,如果他们想成为好的演说家,他们最好清楚地和 23 讲,故答案为 D。 23. A【解析】考查副词辨析。A. confidently 自信地;B. quietly 安静地;C. quickly 迅速地;

D. patiently 耐心地。自信是演讲成功的必备条件,故答案为 A。 24. C【解析】考查代词辨析。根据上文“other students” ,而 Amy 应该是她们中之一,故答 案为 C。 25. B【解析】考查名词辨析。A. abilities 能力;B. words 单词;C. friends 朋友; D. books 书 本。根据文章讲述的是“英语周活动” ,目的是提高同学们英语,故答案为 B。 26. D【解析】考查形容词辨析。A. enough 足够的;B. known 知道的;C. dressed 打扮好的; D. worth 值得的。根据上文“In my opinion, every school should have an English Week. 在我看 来,每个学校都应该有一个英语周。 ”说明作者认为办英语周是值得做的,故答案为 D。 27. A【解析】考查名词辨析。A. speech 演讲;B. decision 决定;C. task 任务;D. help 帮助。 根据下文“He gave students some suggestions on 28 to improve their English.” ,他给了学 生们一些建议如何提高他们英语的建议,说明是做演讲报告,故答案为 A。 28. B【解析】考查连词辨析。A. where 哪儿;B. how 如何;C. whether 是否;D. when 什么 时候。根据下文“You should communicate in English with your friends whenever you 29 . You should read English books and magazines, and watch English television 30 .” , 说明给的是如何 提高英语的建议,故答案为 B。 29. D【解析】考查情态动词辨析。A. must 必须;B. need 需要;C. should 应该; D. can 能 够。根据语境应该是“你尽可能地(whenever you can)和你的朋友用英语交流” ,故答案为 D。 30. A【解析】考查名词辨析。A. programmes 节目;B. parts 部分;C. stars 星星;D. stations 车站;位置。根据语境“你应该读英语书和杂志,看英语电视节目” ,故答案为 A。 【2015 沈阳】三、阅读理解(共 20 小题,每小题 15 分;满分 30 分) 阅读短文,然后根据其内容从 A、B、C、D 中选出最佳选项。 A Mr Li: Sam, did you enjoy your first Spring Festival in China? Sam: Yes, I did. During this festival, many family members get together. Mr Li: Yes. I hear that at Thanksgiving Americans also get together for a special meal. It sounds similar. Sam: Yes. It’s similar. During these holidays, both the Chinese and Americans come home and have a big dinner. It’s great fun. Mr Li: What do you think are the main differences between the Spring Festival and Thanksgiving? Sam: Well, we take part in different activities and eat different kinds of food. In China, people usually set off fireworks and eat dumplings. In the US, we usually watch a Thanksgiving parade and an American football game on TV. We also eat turkey. Mr Li: That’s interesting. 31. Who spent the first Spring Festival in China, Sam or Mr Li? A. Sam. B. Mr Li. C. Both. D. Neither. 32. Which of the following do you think the Chinese do during the Spring Festival? a. set off fireworks b. watch a Thanksgiving parade c. enjoy a football game on TV d. get together for a special meal A. a; b B. c; d C. a; d D. b; c 33. The difference about food between the Spring Festival and Thanksgiving is that ______.

A. the Chinese eat turkey while Americans eat dumplings B. Americans eat turkey while the Chinese eat dumplings C. the Chinese have a special meal while Americans don’t D. Americans have a special meal while the Chinese don’t 34. What does Mr Li think of Thanksgiving? A. Exciting. B. Interesting. C. Similar. D. Different. 【主旨大意】本文是一篇对话。李先生和山姆交流中国的春节和美国的感恩节异同。 31. A【解析】细节理解/事实细节题。根据原文“Mr Li: Sam, did you enjoy your first Spring Festival in China? Sam: Yes, I did.” 李先生问山姆,你喜欢你在中国的第一个春节吗?山姆回 答是的,可知答案为 A。 32. C 【解析】 细节理解题。 根据原文 “During this festival, many family members get together. ” 在这个节日,许多家庭成员聚在一起; “In China, people usually set off fireworks…” 在中国, 人们通常燃放烟花??; “and have a big dinner”一起吃大餐/聚餐。故选择 C。 33. B 【解析】 细节理解题。 根据原文 “In China, people usually … eat dumplings. In the US, we … also eat turkey.”在中国,人们??吃饺子。在美国,人们??吃火鸡;故选择 B。 34. B【解析】细节理解题。根据原文最后一句“Mr Li: That’s interesting.” 李先生说:那很有 趣。故选择 B。 B

Aunt Linda’s advice page Peter I went out with a group of friends yesterday. We saw a lady lying in the street. She looked very sick. My friends made jokes about her and laughed. Though I wanted to help her, my friends told me not to. It was awful of them to laugh at her, and I regret not saying anything. I feel ashamed of myself. What should I do in this situation? Dear Peter, I believe you’ve learnt an important lesson —— you’ ll regret it if you don’ t do the right thing at the right moment. Next time in the same situation, you should make up your own mind. You shouldn’t listen to your friend. It was awful of them to laugh at a sick lady. Julile I have to share a room with my seven-year-old sister, and she’s driving me mad! She has a habit of playing the piano when I’ m studying, and she always takes my things without telling me. I try to keep the room tidy, but she always makes a mess. I love my sister, but sometimes she’s so annoying! What should I do? Dear Julie, You should talk to your sister more. Ask her to play the piano only when you’re not studying. Let her borrow your things only if she asks you first. Perhaps she just wants

more attention from you. Try spending some time with her every day and you’ll both learn how to live happily with each other. 35. Where is the passage from? A. Poster. B. Diary. C. Magazine. D. Internet. 36. Both Peter and Aunt Linda think that laughing at a sick lady is ______. A. helpful B. awful C. ashamed D. right 37. Peter felt ashamed of himself because he ______. A. saw a lady lying in the street B. went out with a group of his friends C. didn’t want to help the sick lady D. didn’t do the right thing at the right moment 38. How many problems does Julie have with her sister? A. One. B. Two. C. Three. D. Four. 39. What does Aunt Linda think is the most important thing for Julie to do? A. Talk to her sister more. B. Pay more attention to her sister. C. Play the piano with her sister. D. Spend all the time with her sister. 40. Aunt Linda’s job is to help the young people who are ______. A. lonely B. regretful C. in danger D. in trouble 【主旨大意】本文是一篇来自网页上的文章,是一个关于琳达阿姨的建议页面内容,页面呈 现了 Peter 和 Julile 的烦恼,以及琳达阿姨给他俩的分别建议。 35. D 【解析】推理判断题。根据原文“I regret not saying anything. I feel ashamed of myself. What should I do in this situation?”我很后悔没有说什么。我为自己感到羞愧。在这种情况下 我应该做什么?说明 Peter 为自己当时的不知所措感到惭愧。故选择 D。 36. B【解析】细节理解题。根据原文“It was awful of them to laugh at her”他们真可怕竟然 嘲笑她;和原文“It was awful of them to laugh at a sick lady.” 这是可怕的嘲笑一个生病的女 人。故选择 B。 37. D【解析】细节理解题。根据原文“She has a habit of playing the piano when I’ m studying, and she always takes my things without telling me. I try to keep the room tidy, but she always makes a mess.”所以有三个问题:1) 当我学*时,她有个弹钢琴*惯;2)她总是不告诉 我就拿走我的东西;3)我尽量保持房间整洁,但她总是弄得乱糟糟。故选择 D。 38. C【解析】推理判断题。根据建议一开始就提出“You should talk to your sister more” ,可 推知多跟妹妹谈谈最重要。故选择 C。 39. A【解析】主旨大意题。根据全文呈现了 Peter 和 Julile 的烦恼,以及琳达阿姨给他俩的 分别建议以及文章的标题 Aunt Linda’s advice page 琳达阿姨的建议页面,可知答案为 A。 C To travel around the world is the dream of many adventurous people. But very few people can afford a global tour because hotels, food and airplane tickets are too expensive. Some people, however, have thought of some ways to realize their dreams. Laura Cody and Tanbay Theune, a couple from Britain, decided to travel around the world. They have found a good way to pay for their trips. They look after pets for rich house owners. In exchange, they can stay in the houses for free. They have looked after horses, cows, cats, dogs and fish. In two years, the couple has been to Australia, Germany, Spain and Italy. They have stayed in

big cities and small villages. The home owners are usually very generous and have given them food, wine and day trips. Another person who tries to realize her travel dream is photographer Rhiannon Taylor. She travels around the world to visit, review and take photos of the best hotels. She shares the places she stays and the food she eats on the Internet with tens of thousands of followers. With these ways of making money, traveling around the world is no longer a dream. More and more young people are thinking creatively to make their dream come true. 41. Why do most people feel hard to make their travel dream come true? A. Because they can hardly find hotels. B. Because the food is not healthy. C. Because the cost of travel is high. D. Because they are afraid of adventure. 42. The best word to describe the way of realizing the travel dream is ______. A. special B. creative C. rich D. adventurous 43. It is known from the passage that Laura and Tanbay paid for their trips by ______. A. staying in the house for free B. being given food and day drinks C. going to Australia and other countries D. looking after pets for rich house owners 44. According to the passage, Taylor is a photographer who shares her photos ______. A. on the Internet B. during her travel C. with hundreds of followers D. during staying in hotels 45. What does the underlined word “generous” mean in Chinese? A.吝啬的 B.友善的 C.慷慨的 D.冷漠的 【主旨大意】 本文是一篇报道。 讲述了 Laura Cody and Tanbay Theune 夫妇和摄影师 Rhiannon Taylor 分别如何环游世界的故事。 41. C【解析】细节理解题。根据第一段“But very few people can afford a global tour because hotels, food and airplane tickets are too expensive.” 但很少有人支付得起环游世界, 因为酒店、 食品和机票太贵了。故选择 C。 42. B【解析】推理判断题。根据文章最后一句“More and more young people are thinking creatively to make their dream come true.” 越来越多的年轻人创造性地思维使他们的梦想成 真。故选择 B。 43. D【解析】细节理解题。根据原文“They look after pets for rich house owners.” 他们为富 有的房子主人照顾宠物,故选择 D。 44. A【解析】细节理解题。根据倒数第二段最后一句“She shares the places she stays and the food she eats on the Internet with tens of thousands of followers.” 在互联网上,她和成千上万 的追随者分享她呆的地方,她吃的食物,故选择 A。 45. C【解析】词义猜测题。根据下文“have given them food, wine and day trips.” 给了他们 食物,酒和旅费,故选择 C。 D I think it is safe to say that snakes are not popular among most people. It would be hard to find a person who is neutral (中立的), or simply doesn’t care one way or the other. What I wonder is why something even without legs causes such great fear. Snakes are quite useful, but that doesn’t seem to matter. Snakes help control the population of

mice. Without snakes, perhaps we would find mice everywhere. Most of us, however, would rather see a mouse than a snake. The poison argument (毒性的争论) is a strong one. Some snakes are poisonous, and this causes people’s death. However, the poisonous snakes are only a small number. We can’t say all the snakes are bad just because of a few dangerous ones. And what do we do with the people who really like snakes? They like snakes even more strongly than we dislike them. These people learn about them, find them out, and watch them carefully. Why? The only reason I can think of is that these people are open-minded. They are able to put aside differences and welcome the snake as a friend. Whatever the reason for our like or dislike, snakes do something good in the circle of life. They would prefer to be left alone, and that is what we should do. If you’re lucky, you might not run across more than a few of them in a lifetime. That would be fine with most of us. 46. How does the writer describe the appearance of snakes? A. Something even without legs. B. Something not popular among people. C. A person who is neutral. D. A person who cares about nothing. 47. Which of the following shows that most people dislike snakes? A. They welcome snakes as their best friends. B. They would rather see a mouse than a snake. C. They wonder why snakes can cause great fear. D. They learn about snakes and watch them carefully. 48. Although some snakes are poisonous, ______. A. they cause many people’s death B. they control the population of mice C. they are not dangerous to people D. they are only a small number 49. People who really like snakes are open-minded because they ______. A. are able to put aside differences B. think all the snakes are poisonous C. are able to deal with poisonous snakes D. take part in the poison argument 50. The last paragraph seems to tell us that the writer ______. A. dislikes snakes B. has the best luck C. loves snakes D. prefers to be left alone 【主旨大意】本文是一篇议论文,论述大家对蛇的感觉,提出了作者本人喜欢蛇的观点。 46. A【解析】细节理解题。选项 A 没有腿的东西;B 不受人们的欢迎的东西;C 中性的、 中立的人 D 什么都不关心的人。根据第一段最后一句“What I wonder is why something even without legs causes such great fear.” 我不知道为什么某个东西即使没有腿也能造成如此巨大 的恐惧。此处某个东西指代的就是蛇,故选择 A。 47. B【解析】推理判断题。根据原文“Most of us, however, would rather see a mouse than a snake.” 然而,我们大多数人宁愿看到一只老鼠不是一条蛇。故选择 B。 48. D【解析】推理判断题。根据原文“We can’t say all the snakes are bad just because of a few dangerous ones.” 只是因为一些蛇是危险的,我们就说所有的蛇都不好。说明危险的蛇只是 少数,故选择 D。 49. A【解析】细节理解题。根据原文“The only reason I can think of is that these people are open-minded. They are able to put aside differences and welcome the snake as a friend.” 我能想

到的唯一理由是,这些人都是思想开明的。他们能够抛开分歧,欢迎蛇作朋友。故选择 A。 50. C【解析】主旨大意题。根据原文“They would prefer to be left alone”他们宁愿独处,此 处指的是蛇,而不是作者本人,所以排除选项 D。最后一段“Whatever the reason for our like or dislike, snakes do something good in the circle of life.”无论我们喜欢或不喜欢的理由是什 么,生活中,蛇做了一些好事的。可知作者是站在蛇一边的,所以排除选项 A 不喜欢蛇; 而选项 B 文章并没有提及作者是否幸运,故也排除,故选择 C。 【2015 沈阳】四、回答问题(共 15 小题,每小题 2 分;满分 30 分) 阅读短文,然后根据内容回答所提问题。 【2015 沈阳】A Open April to October 9 am to 11 am 2 pm to 5 pm Closed Sundays Adults: ?2.00 Concessions: ?1.50 Students: ?1.00 Children: ?0.50 Clachan, Bettyhill, Sutherland, KW14 7SS Tel: 01641 521418 Email: strathnavermus@ukonline.co.uk

www.strathnavermuseum.org.uk
51. What’s the name of the museum? 52. How long is the museum open in the afternoon? 53. On what day is the museum closed? 54. Who pay the most for tickets? 55. In which country is the museum? 【主旨大意】本文是一篇广告。有关 Strathnaver 博物馆的开放时间,门票,地址,电话, 网址等。 51. Strathnaver Museum. 【解析】细节理解题。根据图片里的文字或者原文黑体字 www. strathnaver museum.org.uk 提示。 52. For 3 hours. 【解析】计算题。根据原文“2 pm to 5 pm” ,共三小时。 53. Sundays. 【解析】细节理解题。根据原文“Closed Sundays”周日不开放 。 54. Adults. 【解析】 细节理解题。 根据原文 “Adults 成人: ?2.00; Concessions 特权者: ?1.50; Students 学生: ?1.00;Children 孩子: ?0.50” 55. The UK. 【解析】 细节理解题。 根据原文 “strathnavermus@ukonline.co.uk; www. strathnaver museum.org.uk” 。 【2015 沈阳】B The most valuable gift I have ever received was a photo album from my best friend Kevin. Kevin and I were classmates for all six years of primary school. We both had the same interests, so we always had a lot of things to talk about. It is wonderful to have such a good friend. However, last summer, Kevin had to move to another city because of his father ’s job. Then

he gave me a photo album. “It has photos of the memorable events we have experienced together. I’ve also written some notes under each photo,” he said. I was deeply moved. I put the album beside my bed. I always look at it when I think of Kevin. 56. What is the writer’s most valuable gift? 57. Why did the writer and Kevin always have many things to talk about? 58. When did Kevin move to another city? 59. Where did Kevin write some notes? 60. What does the writer do when he thinks of Kevin? 【主旨大意】 本文是一篇记叙文。 描述了我收到的最宝贵的礼物 —— 我最好的朋友凯文送 的相册。 56. A photo album. 【解析】 细节理解题。 根据第一段第一句 “The most valuable gift I have ever received was a photo album from my best friend Kevin.” 我收到的最宝贵的礼物是来自我最好 的朋友凯文的一本相册。 57. Because they both had the same interests. 【解析】细节理解题。根据原文“We both had the same interests, so we always had a lot of things to talk about.”我们都有相同的兴趣,所以我们 总是有很多事情要可谈。 58. Last summer. 【解析】细节理解题。根据原文“last summer, Kevin had to move to another city because of his father’s job.” 去年夏天, 因为他父亲的工作, 凯文不得不搬到另一个城市。 59. Under each photo. 【解析】细节理解题。根据原文“I’ve also written some notes under each photo” 在每张照片下面,我也写了一些注解。 60. He always looks at the photo album. 【解析】 细节理解题。 根据原文 “I always look at it when I think of Kevin.” 当我想起凯文,我总是看看它。 【2015 沈阳】C Raising chickens seems a difficult task for teenagers. Gracie Goodpasture, from Virginia, US, not only raises them, but also tries to breed (喂养) the “perfect chicken”. And she even won an award for her love of science. Gracie started breeding chickens in her third grade at Steward School. At first, she worked on some farms for her school project. But later, the 14-year-old started to have some ideas of her own. “Some have thicker eggshells (蛋壳), and they’re hearty (健壮的) throughout the winter,” said Grade. Since then, the young science lover started to try to find the healthiest free-range (散养) chickens. And she ended up breeding a type that now bears her name. The National Science Teachers Association (NSTA) gave the 2015 Angela Award to Gracie Goodpasture. Her interests don’t end with chickens and eggs. She is also into building robots and testing preservatives (防腐剂) in fast foods. In her words, she wants to go to Virginia Tech for poultry (家禽) sciences in the future. 61. Where is Gracie from? 62. In which grade did Gracie start breeding chickens? 63. What did Gracie find about some chickens’ eggshells? 64. When did NSTA give the Angela Award to Gracie? 65. Why does Gracie want to go to Virginia Tech in the future? 【主旨大意】本文是一篇报道。讲述了来自美国弗吉尼亚州的青少年 Gracie Goodpasture 养 鸡, 还试图喂养“完美鸡”,甚至赢得了爱科学奖的故事。

61. Virginia, US. 【解析】细节理解题。根据原文“Gracie Goodpasture, from Virginia, US” Gracie Goodpasture 来自美国弗吉尼亚州。 62. Third. 【解析】细节理解题。根据原文“Gracie started breeding chickens in her third grade at Steward School.”在 Steward 学校,格雷西三年级开始饲养鸡。 63. Some had thicker eggshells. 【解析】细节理解题。根据原文“Some have thicker eggshells (蛋壳)”一些鸡有更厚些的蛋壳。 64. In 2015. 【解析】 推理判断题。 根据原文 “The National Science Teachers Association (NSTA) gave the 2015 Angela Award to Gracie Goodpasture.” 美国国家科学教师协会(NSTA) 给 Angela Award 2015 安吉拉奖。 65. For poultry sciences. 【解析】细节理解题。根据原文“she wants to go to Virginia Tech for poultry (家禽) sciences in the future”将来她希望去弗吉尼亚理工大学学*家禽学。 【2015 沈阳】五、短文填空(共 15 小题,每小题 1 分,满分 15 分) 【2015 沈阳】A) 阅读短文,然后从方框中选出可以填入文中空白处的单词。 added wonder either something also from times back tall Did you ever think about how people got their surnames (family names)? Did you ever 66 who was the first person to have your surname? Many modern British surnames go 67 to the Vikings and Anglo-Saxons who ruled England for 300 years, until 1066 AD. During those 68 , people just had one name. To tell each person apart, the Anglo-Saxons added 69 the place a person came from or the job they did to their first name. For example, a lady called Agatha 70 the town of Blackburn could be called Agatha Blackburn. The Vikings, on the other hand, 71 the name of a person’s father or mother. So Erik Jonsson was the son of a man named Jon. Many Viking men 72 had nicknames (绰号). These used to mean the opposite of what the person was actually like. For example, John Short could be a very 73 man, or Erik Wise could be a man who was not very clever! So, next time someone tells you their surname, stop and think for a minute. It might tell you 74 about their ancestors(祖先) from centuries ago! 【主旨大意】本文是一篇说明文,讲述了姓氏是怎么一回事。 66. wonder 67. back 68. times 69. either 70. from 71. added 72. also 73. tall 74. something 【2015 沈阳】B) 阅读短文,然后用短文括号中所给词的适当形式填空。 Today I took part in a quiz show at a TV studio. When I arrived at 75 (eighth) o’clock, a woman put make-up on my face, and brushed my hair. Then the director came. He told me to stay 76 (relax) and not to worry. It was really kind of him to do that. The hot lights shone down upon 77 (we). One of the contestants passed out before the show started, so the director 78 (choose) another girl. The girl was called Angela. She knew a lot of 79 (thing). She beat me and another contestant and finally won the prize. Everyone was happy for Angela. I was sorry I didn’t win, but I’ll do 80 (well) next time. 【主旨大意】本文是一篇记叙文,讲述了今天我参加了一个电视演播室的智力竞赛节目。 75. eight 76. relaxed 77. us 78. chose 79. things 80. better 【2015 沈阳】六、综合阅读(共 10 题,每小题 2 分;满分 20 分) 阅读短文,然后按要求完成第 81?90 小题。 【2015 沈阳】A It is August 2050. Mrs Peng and Mr Yu are writing about hotels and houses on their posts.

The Hotel Whale The Hotel Whale is built (A) 在水下. It is in the shape of a whale. This hotel has 50 bedrooms, a cafe and a shopping centre. Mrs Peng: “When we were staying at the hotel recently, my children watched the fish outside their bedroom window. (B) They were never bored.” Forever Green Houses These houses are both “green” and “smart”. There is glass outside the houses. Heat is held under the glass and is then used as energy for (C) each house. In the bathroom, your medicine cupboard is connected to your doctor ’s computer. In the kitchen, your smart fridge tells the supermarket’s computer when you (D) need more food. Mr Yu: “When we were living in our old house, we were using more energy. I would certainly recommend Forever Green Houses to my friends. (E) They will satisfy everyone.” 81. 将文中划线部分(A)译成英语: ______ 82. 文中划线部分(B)指代的是: ______ 83. 写出文中划线部分(C)和(D)的同义词或*义词: ______ ______ 84. 将文中划线部分(E)改写为:Everyone will ______ ______ with them. 85. 在文中找出两个描述未来房屋的形容词: ______ ______ 【主旨大意】本文是一则海报。2050 年 8 月,彭夫人和余先生写的关于酒店和住宅的海报。 81. under the water 82. Children 83. every; want 84. be; satisfied 85. green; smart 86. walked; often 【2015 沈阳】B One day as I was sitting in a coffee shop, I noticed a girl working on her laptop. Two people (A) passed by and accidentally knocked over her drink. To avoid the embarrassment (困窘), the girl pretended (假装) that (B) ______ had happened and continued working on her computer. This reminded me that both in China and Britain, when something strange happens around you or when you are in an embarrassing situation, (C) people tend (倾向于) to use this common way to not catch other peopled attention. A lot of the time, Britons use self — depreciating humor ( 自嘲式的幽默 ). This is a well-known British characteristic. For example, imagine walking (D) ______ your friends and you fall over. Your friend may just say (E) “旅途愉快!” Or you may just laugh about how clumsy (笨 拙的) you are. For many Britons, making fun of yourself is a way of showing your strength of character. Also, British are considerate when it comes to embarrassing others. For example, students (F) usually have a birthday party every year. So during the school day, a student will give out invitations to the class. If one person doesn’t get an invitation, but the rest of the class does, he or she will feel embarrassed. To avoid it, it’s common for students to even invite people who aren’t (G) their friends. 86. 写出文中划线部分 (A) 和 (F) 的同义词或*义词: ______ ______ 87. 在文中 (B) 和 (D) 的空白处填入适当的单词: ______ ______ 88. 将文中划线部分 (C) 改写为: people tend to use this common way ______ ______ other people won’t notice it. 89. 将文中划线部分 (E) 译成英语: ______ 90. 文中划线部分 (G) 指代的是: ______ 【主旨大意】本文是说明文,举例说明了避免难堪如何做。

87. nothing; with 88. so; that 89. Have a nice trip! 90. students’ 【2015 沈阳】七、阅读与表达 (共两节,A 节 5 分,B 节 20 分;满分 25 分) 【2015 沈阳】A) 下列素材选自现行牛津英语教材。阅读图文,然后根据其内容从方框 A?E 中选出可以填入图文空白处的正确答案。 There are signs everywhere. We may not be able to understand the language 1 , but we will probably understand the signs there. Different signs tell us different things. They give us: ?instructions (how to do something) ?directions (where to go and how to get to a place) ?warnings (what we should not do) ?information (what we need to know) A. first aid here B. turn right for the airport C. in a foreign country D. take the escalator to go up E. no ball games 【答案】1. C 2. D 3. B 4. E 5. A 【2015 沈阳】B) 某英文报刊开辟中学生栏日,请你以 Understanding signs is ______ understanding languages 为题写一篇小短文,为报社投稿 (词数 80~100),步骤与要点如下: 1. 确定主题,并在文中说明原因; 2. 围绕主题,进行叙述; 3. 讲述一段与主题有关的故事或经历。 要求: 1. 补全标题(参考词汇: as easy as; easier than; as important as; more/less important than 等) ; 2. 字迹工整,内容完整连贯,语言准确规范; 3. 鼓励写出真情实感,对紧扣主题的适当发挥不予扣分。短文的开头已给出,不计入 总词数; 4. 作文中可以使用亲身经历或虚构的故事,也可以参照图文中的内容,但不可以直接 引用图文中的句子; 5. 作文中不要出现考生和相关人物的真实校名和姓名。 Understanding signs is _______ understanding languages Signs can be found everywhere and they are necessary in our daily life. In my opinion, understanding signs is… 【范文】 Understanding signs is as important as understanding languages Signs can be found everywhere and they are necessary in our daily life. In my opinion, understanding signs is as important as understanding languages. One day, a little boy saw a traffic “safety” sign on his way home. For fun, he started to kick it 5 2 3 4

with his feet. As a result, the signs fell down carelessly. No one paid attention to what happened that time. The next morning, there was a car accident just at the right spot, which was caused by no sign! Someone was badly injured in the accident. If the boy knew that understanding signs is as important as understanding languages, there would be another result. In a word, it is easy for us to find understanding signs is as important as understanding languages.


相关文档

  • 辽宁省沈阳市2015年中考英语试题(word版含解析)
  • 2015年北京中考英语试题及答案解析【word版】
  • 2014年沈阳市中考英语试题及答案Word版1
  • 2013年辽宁沈阳市中考英语试题及答案(word版)
  • 2011辽宁沈阳市中考英语试题下载[word解析版]
  • 陕西省2015年英语中考试题及答案解析(Word版)
  • 广州市2015年中考英语试题及答案解析(Word版)
  • 猜你喜欢

  • 牛津译林 七年级英语上册unit3 Welcome to the unit(共36张PPT)
  • 滇池流域花卉蔬菜废弃物对湖泊水质影响的模拟研究
  • 学校冬至活动总结范文(通用6篇)
  • Tether已在以太坊扩容方案Hermez Network上发行USDT
  • 北师大版小学数学四年级上册期末模拟试卷
  • 2020年中学学校后勤工作计划
  • 佛山市佰富勤汽车用品有限公司企业信息报告-天眼查
  • SOX A Comparison With the South African Status Quo
  • 如何有效导入卓越绩效管理剖析
  • 外国语学校党支部党建工作经验交流材料
  • 邢台县张尔庄乡景刘庄白云粉厂企业信用报告-天眼查
  • 最新苏教版小学四年级语文下册期末按课文内容填空
  • P2764 最小路径覆盖问题
  • 濮阳市建盛商贸有限公司企业信息报告-天眼查
  • 穿越时空的对话 高三作文900字
  • 情感语录短句 情话
  • 第三章 税收征收管理法律制度
  • 2011年哈尔滨省中考语文模拟试题(
  • 激励机制在我国国企知识型员工中的运用
  • 以太网的工作原理是什么
  • 四川红旗丝绸有限公司孔雀茧站企业信用报告-天眼查
  • 在WORD中插入文本框与艺术字
  • 【一线精品】初中物理-机械能13 教科版最新精品公开课件
  • 中国古代四大美女工笔高清(word文档良心出品)
  • 中小学作文素材:书本之争
  • 电视剧《生逢灿烂的日子》观后感
  • 阜新市种子公司沈阳经营处企业信用报告-天眼查
  • 会计实务:企业财务管理中的税收筹划
  • 2015-2016学年第一学期 人教版小学四年级语文期中试卷
  • (新)人教版高中政治必修一1.1《揭开货币的神秘面纱》精品课件(共26张PPT)
  • 胆大的弟弟
  • 右旋美托咪啶在超声胃镜检查中的应用
  • Excel取消自动行高调整(取消自动换行)
  • 国外零售企业营销战略借鉴研究
  • 2019律师年终个人工作总结范文
  • 铸造杂志社一行三人走访西北工业大学凝固技术国家重点实验室
  • 浅谈社会主义新农村建设中应注意的几个问题
  • 读过海子后
  • 探讨寻常型银屑病鳞屑程度与维吾尔医体液(helit)学说关系
  • 第二讲 经济学是一门社会科学
  • [精品推荐]豆制品加工项目建设可行性研究报告-Word版可编辑
  • 新课标高中物理7.6《探究功与物体速度变化的关系》课件人教版必修二
  • 电脑版